All Posts (9)

Sort by

Latin Dance Makelaar

Over mij:
Welkom beste bezoeker, mijn naam is Maikel Hoogdorp geboren in Suriname en al liefhebber van de Latin Dance sinds ik kon staan en lopen.
 
In Nederland heb ik de Salsa ontdekt ergens tussen 1992 en 1993. Na 1997 had ik besloten te stoppen met het bezoeken van deze scene vanwege het geweld dat een steeds grotere vorm aannam.
 
In 2002 herontdekte ik de Salsa maar merkte ook dat het dansen ontwikkelingen doormaakte waar ik nog veel van moest leren. Zo is dus een lange en bewogen periode met ups en downs gestart.
In 2012 ben ik (eindelijk) door Nucita van Club Fiera de LA Salsa Style gaan leren dansen.

Door mijn ervaring en nieuwe kijk op de Latin Dance scene ben ik januari 2014 jl mijn bureau Latin Dance Makelaar gestart. Als Latin Dance liefhebber ben ik van mening dat ik mijn passie nog verder moet gaan delen dan alleen onder leerlingen en of mede Latin party peepz!

Ik geloof, als eerste initiatiefnemer van Nederland, wij de Latin Dance scene kunnen gaan helpen om met onze visie nog eens 30 jaar bestaansrecht te verkrijgen!

Latin Dance Makelaar is dus op een missie. Help mee, deel mee en werk mee want 'without Passion no Dance!'

Wij gaan onze visie landelijk verkondigen om zo toch een start te maken met een halt te roepen tegen oneerlijke concurrentie. Wij zijn van mening dat de verantwoordelijke, KvK geregistreerde ondernemers voorang en een leidende positie moeten bekleden. Wij denken dat de zwartwerkers geen plaats mogen hebben in deze mooie community. Wij vragen alle eerlijke ondernemers zich aan te melden op ons register zodat wij gezamelijk aan onze passie vole dansers en aan heel Nederland kunnen laten zien dat wij hun geld op een eerlijke manier gebruiken. Wij staan voor een professionele gemeenschap die met maatschappelijk verantwoorde ondernemers de community gezond en sterk willen maken.

Daarnaast gaan wij ervaringen van en met dansschoolhouders, event organisers, managers leerlingen en specialisten over alles wat de Latin dance tot een succes heeft gemaakt delen en hoe dit verder te ontwikkelen. Kijk onder producten voor onze visie.

Sluit je nu bij Latindancemakelaar aan!

Latin music moves me #LeefEnDans!!
Contact:
info@latindancemakelaar.com
of bel +31652394890

Read more…

Hoe kan je leren spinnen zoals de ‘groten der aarde’? In dit eerste van een serie artikelen zal ik eerst een aantal algemene voorwaarden uitleggen voor we met het daadwerkelijke spinnen beginnen.

Algemene Lichaamsgesteldheid

- Spinnen en (constant) ronddraaien is niet natuurlijk voor mensen.

- Je lengte en gewicht maken wel degelijk het verschil. De spierkracht die nodig is om goed te spinnen is recht evenredig met je gewicht en je lengte. Ga desnoods naar de gym en versterk AL je spieren!

- Een perfecte evenwicht (balans) is zeker vereist. Evenwichtsstoornissen of andere lichamelijke gebreken (alleen door artsen vastgesteld!) zullen zeker roet in het eten gooien.

Oefening

Sta op de bal van je voet (= het ‘kussentje’ achter je tenen) en hou je evenwicht zo lang mogelijk vast. Gebruik je armen als hulpmiddel door je ellebogen zo ver mogelijk van je torso af te houden en breng je handen langzaam naar elkaar toe ter hoogte van je navel. Glij met je andere voet langs je standbeen en draai je beide knieën naar buiten in een hoek van 45 graden. Probeer vervolgens jezelf rustig naar beneden en naar boven te drukken. Gebruik je armen en handen om je balans te houden. Als je het goed doet, dan zullen je spieren op een gegeven moment beginnen te verzuren, vooral de spieren van je standbeen. Wissel dan van been en doe hetzelfde, maar uiteraard omgekeerd.

Begin Langzaam & Klein, en Bouwen op Successen

Een vergissing die veel (beginnende) salsa dansers en danseressen maken is dat ze proberen om zo snel mogelijk te spinnen. Maar de werkelijkheid is omgekeerd. Het belangrijkste van draaien en spinnen in afro-latin dansen is dat je moet stoppen alsof er niets is gebeurd. Je wilt jezelf niet forceren om netjes te eindigen, maar je zou op een natuurlijke wijze willen stoppen met draaien en/of spinnen. Begin door langzaam te spinnen en maak geen hele spins! Voor mij betekent dit dat je het beste kunt beginnen met kwart spins (90 graden draaien) te maken, telkens in 4 tellen van de (langzame) muziek.

Vaak zijn mensen te kritisch voor wat betreft hun eigen prestaties. Daardoor zullen ze zichzelf de grond in praten na elke ‘mislukking’. In plaats daarvan is het volgens mij handiger om te bouwen op successen: geef jezelf elke keer een compliment voor het perfect uitvoeren van een gedeeltelijke spin of draai. Deze positieve tactiek zal je op een gegeven moment het vertrouwen geven om een stap verder te gaan, namelijk om halve spins keurig en correct uit te voeren.

Belangrijke standaard wetenswaardigheden

- Spotten: het zo lang mogelijk naar 1 punt blijven kijken en het zicht op dat punt zo snel mogelijk terugvinden (door het hoofd snel om te draaien) tijdens een draai of spin. Bij het samen dansen is het ‘spotpunt’ meestal de eigen danspartner.

- De kracht van je draai of spin komt vanuit je schouders en je ellebogen, in plaats van je vrije voet te gebruiken om jezelf ermee af te zetten.

- GEHEIM: Perfect spinnen doe je door een ACHTERWAARTSE krachtinspanning! Dus: als je rechtsom spint, dan moet je je rechterschouder en elleboog naar achteren trekken in plaats van je linkerarm, -schouder en –elleboog naar voren te duwen.

We gaan daadwerkelijk beginnen met spinnen in het tweede artikel. Als je meer hierover wilt weten (salsa dansgeschiedenis!) en je wilt dit alles in de praktijk leren, dan adviseer ik je om je meteen te in te schrijven bij de ‘Salsa Master Series 2’ danslessen die ik voor Club Fiera geef op de dinsdagavonden (begin 19.30) in Kokonoches Latincafé (Haarlem). Je hebt al 2 lessen gemist…

Geniet nu van de “Spin Olympics” die door Leon Rose werd gehouden tijdens een afterparty van de Washington D.C. Salsa Congress in 2008. Luister goed naar zijn regels en kijk naar hoe de deelnemers hun spins uitvoeren. Ze lijken ineens te stoppen, maar hun spinkracht vloeit door in hun armen!

https://www.youtube.com/watch?v=ZBmHUb3ssl4

www.salsaopklompen.nl

Read more…

Afgelopen zaterdag (12 april) was ik bij de 'Salsa Legends' feest van dansschool Salsaventura in Den Haag. Brian en Mechteld - die prominent op het programma voor de shows stonden - hebben niet opgetreden. Het gerucht ging rond dat de 3-voudige Nederlandse salsa danskampioenen als zakelijk koppel uit elkaar zou zijn.

En de geruchtenstroom werd sterker toen Brian Libier alleen werd aangekondigd door Morry. Brian werd als salsa legende aan het publiek voorgesteld, hij zwaaide even, en dat was het. Geen uitleg van Brian (of van Morry) waarom hij en Mechteld niet gingen optreden. Helemaal niets! Maar ik begrijp vanuit beider standpunt dat het pijnlijk was om op dat moment de waarheid aan ons te vertellen.

Ik wou aan de hand van dit incident een blog schrijven over beroemde salsa danskoppels die uit elkaar zijn gegaan. Maar dat ga ik mooi niet doen :)

Het was ontzettend leuk om de aanwezige salsa danslegendes te zien en te bewonderen tijdens het feest. Femke & Manoah, Taïti & Cristel (nog bedankt voor het drankje en het dansje), Vanessa Mambi, Gabi Mambi, Annetje Riel, Patrick Mussendijk, Brian van der Kust, Marlon Borkulo, Patrick Rosheuvel, Salsapeter, Ronald Murray, Paul Baarn, Niels van Zonneveld, en nog vele anderen.

Morry Krispijn - een salsa legende op zich - heeft en succesvol feest georganiseerd. Een leuk commentaar van hem: "Hoe krijg je zoveel mogelijk danslegendes op je feest? Door ze allemaal op de gastenlijst te plaatsen!"

En over danslegendes gesproken...

Ik vind dat Nucita van Club Fiera - die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert - zich beetje bij beetje ook mag scharen onder de illustere Nederlandse salsa legendes. Haar jarenlange werk van het verspreiden van de bachata virus in Nederland en haar Club Fiera Salsa, Bachata & Kizomba Deluxe feesten in Hoofddorp hebben haar tot een legende gemaakt. En Nucita is nu samen met haar man Miguel elke maandagavond te bewonderen in het SBS6 programma 'Exotische Liefde'. 

En ja, ik ben inmiddels ook een salsa legende, maar wel een beruchte.    

 

www.salsaopklompen.nl

Read more…
Beste Salsa en Cuba liefhebber,Voor een documentaire van de IKON zijn we op zoek naar Cubaanse mannen en Nederlandse vrouwen.De film, die we nu aan het voorbereiden zijn, gaat over de liefde, cultuurverschillen, dans, emancipatie en machismo.We zoeken mensen die elkaar via salsa gevonden hebben en een kijkje in hun leven willen geven. Wat vinden Cubaanse mannen aantrekkelijk aan Nederlandse vrouwen en zijn Cubaanse mannen wezenlijk anders dan de Nederlandse man?Zou het kunnen zijn dat we in Nederland in de loop van de tijd de romantiek kwijt zijn geraakt en die nu weer terug willen? Hoe ver gaan deze koppels, in naam van de liefde? Wat komen ze onderweg tegen?De laatste jaren zijn er regelmatig tv programma's te zien zoals: 'Vakantieliefde', die snelle en soms platte verhalen vertellen. Dat is niet wat wij nastreven, vandaar deze korte uitleg.Wij willen ruim de tijd nemen om goed te begrijpen hoe een verhaal in elkaar zit. Achter ieder mens schuilt een eigen verhaal. Onze bedoeling is een eerlijke, integere en vooral mooie film te maken, zodat de kijker even kan verdwijnen in een wereld die niet de zijne is.Aan mensen die mogelijk willen meewerken, vragen we openheid die je van ons ook weer terug krijgt. Samen bepalen we wat er wel met de camera gefilmd mag worden en waar de grens ligt dat verder niet te doen.Regisseur Sabine Lubbe Bakker maakte o.a. de film SHOUT. De korte versie is online te bekijken (http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/s/shout-.html). Deze documentaire gaat over twee vrienden van 18 die in het bezette gedeelte van Israël wonen en in hun vaderland Syrië mogen gaan studeren. Onlangs heeft zij de film NE ME QUITTE PAS gemaakt die nog in enkele bioscopen in Nederland te zien is en eind dit jaar op tv komt. Verder werkt zij aan verschillende uitzendingen voor het programma 'Tegenlicht' van de VPRO. In haar films zoekt Sabine naar mooie, menselijke en vooral echte verhalen die herkenbaar zijn voor anderen.Sabine is bijzonder geïnteresseerd in jullie verhalen. Wij zijn nu aan het onderzoeken wie mogelijk een rol kan en wil spelen in deze nieuwe documentaire. Bij enige interesse, aarzel niet om contact met ons op te nemen. We beantwoorden met alle plezier je vragen!sandersh@xs4all.nllubbebakker@gmail.comAlvast een warme groet, en wie weet spreken we elkaar binnenkort!Sabine Lubbe Bakker & Harriet Sanders
Read more…

Een verzameling van quotes. "Salsa dansen is voor homo's!", "Salsa dansen is voor seks!","Jullie dansen geen salsa!", "Kizomba is lekker tegen sletten schuren!", "Mensen op het platteland kunnen niet dansen!", "Jullie negers kunnen veel beter bewegen, want het zit in jullie bloed."

 

Dit is zomaar een greep uit de vele kreten en aannames die ik jarenlang hoor. Maar wat is de waarheid?

 

Salsa dansen is voor homo's   

 

Ja, maar ook voor hetero mannen en vrouwen. De meeste mannen die salsa dansen zijn heteroseksueel. Veel van hen kunnen ook als 'volgers' dansen. Het 'leiden' en 'volgen' zijn rollen die je aanneemt tijdens het samen dansen. Deze zijn niet aan geslacht of aan seksuele geaardheid gebonden.

 

Salsa dansen is voor seks

 

In januari 2008 ben ik met een actie begonnen op Maroc.nl om meer moslims te overtuigen salsa te gaan dansen. Uit veel reacties heb ik begrepen dat het beeld van salsa onder veel moslims enorm afwijkt van de dagelijkse werkelijkheid op de salsa dansvloer: http://www.maroc.nl/forums/wie-schrijft-blijft/237589-moslim-salsa.html. Mijn experiment was een complete mislukking.

Sindsdien heb ik veel autochtonen buiten de salsa scene ook horen zeggen dat salsa dansen een manier is om elkaar te versieren op de dansvloer. Niet waar dus. 

 

Wat jullie doen is geen salsa!    

 

Ik heb me in december 2005 gemengd in een discussie op het Cubaforum. In eerste instantie ging het over de vraag van iemand over de z.g. stilstand van Cubaans dansen in Nederland. Uiteindelijk werd het een oorlog van "LA/NY stijl salsa/mambo" versus Cubaans dansen http://www.cubaforum.nl/viewtopic.php?f=8&t=5081&hilit=amerikaans+stijl+salsa. Ik was weer een desillusie rijker ten aanzien van de vooroordelen binnen de afro-latin danscultuur.

 

En over latin dansen gesproken...

 

Onlangs heb ik van een salsa dansdocent met latin dansachtergrond begrepen dat veel latin dansers de salsa - en ook andere afro-latin dansstijlen - niet als echte dansstijlen beschouwen.

 

Kizomba is lekker tegen sletten schuren!

 

 

Ik heb het al meerdere keren gehoord: Kizomba is te 'close', en dus geen echte dans. De sexy body movements tijdens kizomba dansen lijken bedrieglijk veel op Dirty Dancing, en veel mannen blijven te lang met hun kruis tegen de dame aanplakken. De waarheid is dat kizomba wordt beschreven als de 'Angolese Tango'. En - net als bij de tango - raken de danskoppels elkaar alleen met de borstkasten aan. Dat er veel mannen - en vrouwen (!) iets anders van maken op de dansvloer betekent niet dat de dans zo is bedoeld.

 

Mensen op het platteland kunnen niet dansen!

 

Een collega vertelde me onlangs dat hij een dansworkshop moest geven op het 'platteland'. Hij had een beginners workshop van tevoren voorbereid, en de mannen die naar de workshop kwamen waren voornamelijk van een wat oudere leeftijd en heel erg 'shabby' gekleed. Ze begonnen eerst met vrijdansen. Die mannen konden waanzinnig goed dansen! De workshop moest terplekke worden omgezet naar een gevorderde dansniveau...  

 

Negers kunnen beter dansen, want dansen zit in hun bloed!

 

Tijdens mijn workshops op middelbare scholen vertel ik over deze vooroordeel: "Genetisch onderzoek heeft bewezen dat de eerste mensen ongeveer 10.000 generaties geleden vanuit Centraal Afrika zijn vertrokken om de wereld te bevolken https://www.youtube.com/watch?v=lkexKLCak5M. Dus alle zichtbare verschillen zijn cosmetisch van aard. In warmere oorden gaat men sneller dansen, dus het komt op culturele verschillen neer. Het is allemaal techniek, en deze ga ik jullie nu ook leren."

 

Vragen

 

1. Heb jij ook te maken gehad met vooroordelen t.a.v. afro-latin dansen?

2. Hoe heb je deze opgelost?

3. Kun je andere vooroordelen noemen die hier niet staan?

 

www.salsaopklompen.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Read more…

Begin januari 2014 vroeg Nucita van Club Fiera mij om een nieuwe salsa danscursus te geven aan haar cursisten bij Kokonoches Latincafé in Haarlem. Maar ze zocht ook een nieuw concept en vroeg mij of ik ideeën had. Ze wilde een les met cool moves, musicality en styling in 1. En Nucita wilde ook een nieuwe naam voor de cursus. In een flits kreeg ik een ingeving en zei: "Salsa Masters!" "Maar dat kan een probleem worden, omdat de meeste cursisten van de hogere dansniveaus niet echt vergevorderd zijn," zei Nucita. "Dat is geen probleem," zei ik. "De cursus is voor cursisten met een semi gevorderd tot gevorderd dansniveau.!"

 

Later die avond ben ik blij naar huis gefietst terwijl ik allerlei ideeën met elkaar begon te combineren.

 

In 2013 werd de discussie over de ondergang van salsa steeds heviger. Ik was van mening dat salsa dansen achteruitgaat door:

 

1. Weinig kennis van de rijke dansgeschiedenis. Daardoor kunnen salsa docenten hun cursisten niet (meer) inspireren. Deze salseros en salseras kiezen steeds vaker om iets nieuws te gaan doen, zoals Kizomba dansen.

Ik moet eerlijkheidshalve vermelden dat de meeste salsadansers niet echt geïnteresseerd zijn in de dansgeschiedenis. Mijn 'Interactieve Afro Latin Dansgeschiedenis Bootcamp' verkoopt voor geen meter! 

2. Weinig kennis over wat de salsa dansers en danseressen echt willen en nodig hebben. Na jarenlange discussies op verschillende salsa fora ben ik tot de conclusie gekomen dat salsadansers en danseressen voornamelijk willen stralen op de dansvloer. Daarom worden er aparte workshops en bootcamps gegeven in allerlei aspecten van salsa dansen zoals Ladies & Menstyling, Footwork (Pachanga!), Dips & Tricks en Musicality. 

3. De economische crisis, waardoor dansscholen steeds minder willen samenwerken en voornamelijk bezig zijn om mee te gaan met de nieuwste hypes. Daardoor scholen salsa dansdocenten zich in een korte tijd om tot bachata en kizomba docenten, waardoor de kwaliteit van hun salsa zienderogen achteruitgaat.

 

Stilstand = Achteruitgang!

 

De salsa 'Master Series' is bedacht om de eerste twee redenen op te lossen. Voor het oplossen van de derde reden ben ik met een speciale werkgroep bezig waar jullie veel van gaan horen in de nabije toekomst :)

Aangezien ik best lang in de salsa dans scene meega heb ik veel (oude) videomateriaal van (inter)nationale salsa dansdocenten & performers die het moderne salsa (van zowel LA Style Salsa on1 als New York Mambo on2) hebben uitgevonden en ontwikkeld. En Kokonoches heeft een videoscherm waardoor ik beelden aan mijn cursisten kan laten zien. Toestemming wordt - indien nodig - aan de desbetreffende artiesten gevraagd. Zo was Edie - The Salsa Freak - laaiend enthousiast over het concept (ze wil zelfs een webinar houden), en vond Claudio Gomez het een hele grote eer. 

DJ Willy vond het ontzettend goed dat ik ook iets doe om de algemene kennis van de muziek te vergroten. Ik heb hem verteld dat ik in het kader van Musicality alleen 1 nummer van een salsa artiest gebruik per les. Daardoor leren de cursisten deze muzikale artiesten ook kennen. Nucita heeft een Facebook pagina gemaakt waarop niet alleen de films van de danscombinaties staat, maar ook de links naar de videoclips van de nummers die ze hebben gehoord. En ze krijgen ook leesmateriaal, zoals de geschiedenis van 'Salsa Rechts Voor'.      

Op 28 januari 2014 hebben Sunniva en ik de eerste dansles gegeven aan de 'Salsa Masters 1' cursisten. Ik werk om de week met Sunniva en Dianne. 

De cursisten vinden het geweldig!

Sindsdien kreeg Nucita steeds meer inschrijvingen, waardoor mensen nog in het midden van het dansseizoen besloten om toch aan de cursus deel te nemen. Mede door deze succes besloot Nucita om een hele serie van deze danslessen in het leven te roepen. 

Vanavond - vrijdag april 2014 - geef ik een gratis salsa 'Masters Series' workshop in Kokonoches, Smedestraat 35 in Haarlem. Dit doen we als promotie voor de vervolgcursus 'Masters 2' cursus (op de dinsdagavonden) en voor een nieuwe 'Master 1' groep (op de vrijdagavonden). 

 

Ga jij dit nieuwe avontuur met ons aan? Dan zien we je graag vanavond om 20.00 uur in Koko.

 

Que Viva La Salsa! 

 

www.salsaopklompen.nl       

Read more…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives