Dit is een vervolg op Deel 1, waarin ik een aantal basisvaardigheden heb uitgelegd voor het spinnen & draaien tijdens salsa dansen. De volgende tips zijn niet de enige manieren om perfect te draaien of om zuiver te kunnen spinnen. Iedereen leert op een andere manier en gebruikt daardoor technieken die het beste bij zijn of haar (dans)achtergrond passen.

Nu zal ik doorgaan met een aantal z.g. ‘spot’ technieken die de meeste salsa spinduivels heel erg effectief vinden.

 Spotten

1 van de grootste problemen dat men tegenkomt tijdens het draaien of spinnen is het niet goed kunnen spotten. Spotten is de kunst om je hersens te misleiden door deze te laten denken dat je lichaam geen omwentelingen maakt. Dat doe je door zo lang mogelijk naar 1 punt te kijken terwijl je lichaam doordraait. Dit is het omgekeerde van wat er gebeurt als je naar een film kijkt: de individuele beelden bewegen dan zó snel achter elkaar dat je hersens dit vertalen naar 1 bewegend beeld. Om goed te kunnen spotten moet je je hersens laten denken dat je de hele tijd naar 1 (stilstaand) beeld kijkt.

Om dit te bereiken moet je eerst je lichaam en je hoofd als 2 verschillende entiteiten beschouwen die elk hun eigen individuele bewegingen maken. De volgende stap is om je hele aandacht te focussen op 1 vaste (kleine) punt. Denk aan het maken van een foto elke keer dat je je ‘spot punt’ weer tegenkomt.

Het belangrijkste is: negeer ALLES – behalve je spot punt (!) -  terwijl je aan het spotten bent.

Langzaam en Streng Oefenen leidt tot Perfectie

Oefening 1: ‘Twee Spots’

Begin door een klein punt op ooghoogte voor je te vinden, en vind ook een klein punt over je linkerschouder. Je doelen moeten echt klein zijn en met een zekere afstand van je verwijderd. Bijvoorbeeld: de hoek van een schilderij op een verre muur en de hoek van een raam aan de overkant van je straat. Kijk eerst naar het punt voor je, doe je ogen dicht, draai je hoofd langzaam naar links (je lichaam blijft gericht naar voren) en doe je ogen weer open. Probeer nu het punt over je linkerschouder zo snel mogelijk te vinden. Wees streng voor jezelf en houdt je hoofd recht! Je zult aan het begin merken dat het even duurt voordat jouw ogen het doel hebben gevonden. Doe je ogen nu weer dicht en draai je hoofd langzaam terug richting voorkant. Doe je ogen nu open en vindt het doel voor je. Herhaal dit proces, maar blijf je hoofd LANGZAAM heen en weer draaien. 

Met telling: Doe je ogen dicht op tel 1, draai je hoofd op tellen 2 & 3 en open je ogen op tel 4. Wacht totdat je je ogen gefixeerd hebt op je ‘schouder doel’ voordat je begint met tellen en je ogen dicht doet om naar je ‘voor doel’ te gaan. Draai nu GELEIDELIJK sneller totdat je alleen maar 1 tel hebt tussen het openen en het dichtdoen van je ogen. Je bent je hoofd nu in kwart draaien aan het ‘zwiepen’. Je moet jezelf nu leren om je hoofd zo snel mogelijk te zwiepen maar zonder dat je je nek overbelast en zonder je hoofd te kantelen.

Herhaal deze oefening, maar kies nu een doel over je rechterschouder als ‘zij spot’.   

Oefening 2: ‘Éen Kwart Spot’

Herhaal oefening 1, maar deze keer doe je je ogen alleen open om het doel voor je te vinden.

 

Oefening 3: Éen Halve Spot’

Nadat je de vorige oefeningen helemaal onder de knie hebt is het tijd om van de ene schouder naar de andere toe te spotten terwijl je jouw ‘voor spot’ telkens overslaat. Eerst beide schouders, en daarna het punt over 1 schouder vinden. Begin weer langzaam en versnel geleidelijk. Als je deze oefening beheerst, dan kun je je hoofd in halve draaien of spins zwiepen zonder misselijk of draaierig te worden. 

De Belangrijkste Spot Oefening

Oefening 4: ‘Ogen’

Nu is het tijd om de bewegingen van je ogen te oefenen. Je wilt je doel zo lang mogelijk kunnen zien terwijl je je hoofd draait. Herhaal oefeningen 1, 2 en 3 terwijl je je ogen open houdt. Houdt je ogen eerst gefixeerd op je eerste spot punt (bijvoorbeeld: voor) terwijl je je hoofd van het ene punt naar het ander toedraait. Doe dit totdat je je oogspieren voelt trekken en/of totdat je je focus begint kwijt te raken. Stop dan met het bewegen van je hoofd, draai je ogen zo snel mogelijk naar je volgende doel en eindig door je hoofd door te draaien zodat je ogen en hoofd weer bij elkaar komen.

Denk: ‘Hoofd – Ogen – Hoofd.’

Een andere goede ‘oog oefening’ is om je hoofd heen en weer te bewegen terwijl je je ogen op 1 punt fixeert (bijvoorbeeld: blijf naar jezelf kijken in de spiegel). Als je toch bezig bent: houdt je hoofd stil en kijk om en om naar 2 spot punten die 45 graden rechts en links voor je verwijderd zijn. Wees zeer gedisciplineerd en kijk naar niets, behalve naar die 2 punten! Doe dit niet op straat, want het ziet er gek uit. 

Conclusie:

Je OGEN moeten SNELLER zijn dan je HOOFD, en je HOOFD moet SNELLER zijn dan je LICHAAM. De beste volgorde voor het draaien en spinnen is dan:  

Lichaam – Ogen/Hoofd (Spot) – Lichaam

 

Bonus Oefening 5: ‘Het Kantoorstoel Spotten!’

Je kunt beginnen met het oefenen van deze spot ‘regel’ door eerst op een kantoorstoel (zo’n eentje die om z’n as kan ronddraaien) rechtop te gaan zitten. Je zet jezelf rustig af met je 2 grote tenen, trek je voeten van de grond af (hou je benen en knieën bij elkaar!) en blijf voor je kijken terwijl je lichaam rustig draait. Oefen je spot technieken door je hoofd, rug en nek recht te houden. Je ogen blijven op je spot punt gericht totdat je niet meer kan. Spot voordat de stoel 1 volle draai heeft gemaakt. Vergeet niet om te blijven ademhalen en om af en toe van richting te veranderen. Stop met de oefening wanneer je niet meer comfortabel bent, of wanneer je duizelig wordt. Neem dan even rust voordat je opnieuw begint.  

Bouw Op Succes!

Hier laat Jazzy Ruiz verschillende spin technieken zien (men spins!!!) aan het einde van zijn workshop tijdens het Praag Sala Festival van 2005.

https://www.youtube.com/watch?v=blPULxh2xVE

Is het allemaal gelukt? Dan ben je klaar voor mijn laatste hoofdstuk !

www.salsaopklompen.nl

 

 

  

 

 

 

       

 

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Your Social Salsa Community! to add comments!

Join Your Social Salsa Community!

Blog Topics by Tags

Monthly Archives