Hoe kan je leren spinnen zoals de ‘groten der aarde’? In dit eerste van een serie artikelen zal ik eerst een aantal algemene voorwaarden uitleggen voor we met het daadwerkelijke spinnen beginnen.

Algemene Lichaamsgesteldheid

- Spinnen en (constant) ronddraaien is niet natuurlijk voor mensen.

- Je lengte en gewicht maken wel degelijk het verschil. De spierkracht die nodig is om goed te spinnen is recht evenredig met je gewicht en je lengte. Ga desnoods naar de gym en versterk AL je spieren!

- Een perfecte evenwicht (balans) is zeker vereist. Evenwichtsstoornissen of andere lichamelijke gebreken (alleen door artsen vastgesteld!) zullen zeker roet in het eten gooien.

Oefening

Sta op de bal van je voet (= het ‘kussentje’ achter je tenen) en hou je evenwicht zo lang mogelijk vast. Gebruik je armen als hulpmiddel door je ellebogen zo ver mogelijk van je torso af te houden en breng je handen langzaam naar elkaar toe ter hoogte van je navel. Glij met je andere voet langs je standbeen en draai je beide knieën naar buiten in een hoek van 45 graden. Probeer vervolgens jezelf rustig naar beneden en naar boven te drukken. Gebruik je armen en handen om je balans te houden. Als je het goed doet, dan zullen je spieren op een gegeven moment beginnen te verzuren, vooral de spieren van je standbeen. Wissel dan van been en doe hetzelfde, maar uiteraard omgekeerd.

Begin Langzaam & Klein, en Bouwen op Successen

Een vergissing die veel (beginnende) salsa dansers en danseressen maken is dat ze proberen om zo snel mogelijk te spinnen. Maar de werkelijkheid is omgekeerd. Het belangrijkste van draaien en spinnen in afro-latin dansen is dat je moet stoppen alsof er niets is gebeurd. Je wilt jezelf niet forceren om netjes te eindigen, maar je zou op een natuurlijke wijze willen stoppen met draaien en/of spinnen. Begin door langzaam te spinnen en maak geen hele spins! Voor mij betekent dit dat je het beste kunt beginnen met kwart spins (90 graden draaien) te maken, telkens in 4 tellen van de (langzame) muziek.

Vaak zijn mensen te kritisch voor wat betreft hun eigen prestaties. Daardoor zullen ze zichzelf de grond in praten na elke ‘mislukking’. In plaats daarvan is het volgens mij handiger om te bouwen op successen: geef jezelf elke keer een compliment voor het perfect uitvoeren van een gedeeltelijke spin of draai. Deze positieve tactiek zal je op een gegeven moment het vertrouwen geven om een stap verder te gaan, namelijk om halve spins keurig en correct uit te voeren.

Belangrijke standaard wetenswaardigheden

- Spotten: het zo lang mogelijk naar 1 punt blijven kijken en het zicht op dat punt zo snel mogelijk terugvinden (door het hoofd snel om te draaien) tijdens een draai of spin. Bij het samen dansen is het ‘spotpunt’ meestal de eigen danspartner.

- De kracht van je draai of spin komt vanuit je schouders en je ellebogen, in plaats van je vrije voet te gebruiken om jezelf ermee af te zetten.

- GEHEIM: Perfect spinnen doe je door een ACHTERWAARTSE krachtinspanning! Dus: als je rechtsom spint, dan moet je je rechterschouder en elleboog naar achteren trekken in plaats van je linkerarm, -schouder en –elleboog naar voren te duwen.

We gaan daadwerkelijk beginnen met spinnen in het tweede artikel. Als je meer hierover wilt weten (salsa dansgeschiedenis!) en je wilt dit alles in de praktijk leren, dan adviseer ik je om je meteen te in te schrijven bij de ‘Salsa Master Series 2’ danslessen die ik voor Club Fiera geef op de dinsdagavonden (begin 19.30) in Kokonoches Latincafé (Haarlem). Je hebt al 2 lessen gemist…

Geniet nu van de “Spin Olympics” die door Leon Rose werd gehouden tijdens een afterparty van de Washington D.C. Salsa Congress in 2008. Luister goed naar zijn regels en kijk naar hoe de deelnemers hun spins uitvoeren. Ze lijken ineens te stoppen, maar hun spinkracht vloeit door in hun armen!

https://www.youtube.com/watch?v=ZBmHUb3ssl4

www.salsaopklompen.nl

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Your Social Salsa Community! to add comments!

Join Your Social Salsa Community!

Blog Topics by Tags

Monthly Archives