Begin januari 2014 vroeg Nucita van Club Fiera mij om een nieuwe salsa danscursus te geven aan haar cursisten bij Kokonoches Latincafé in Haarlem. Maar ze zocht ook een nieuw concept en vroeg mij of ik ideeën had. Ze wilde een les met cool moves, musicality en styling in 1. En Nucita wilde ook een nieuwe naam voor de cursus. In een flits kreeg ik een ingeving en zei: "Salsa Masters!" "Maar dat kan een probleem worden, omdat de meeste cursisten van de hogere dansniveaus niet echt vergevorderd zijn," zei Nucita. "Dat is geen probleem," zei ik. "De cursus is voor cursisten met een semi gevorderd tot gevorderd dansniveau.!"

 

Later die avond ben ik blij naar huis gefietst terwijl ik allerlei ideeën met elkaar begon te combineren.

 

In 2013 werd de discussie over de ondergang van salsa steeds heviger. Ik was van mening dat salsa dansen achteruitgaat door:

 

1. Weinig kennis van de rijke dansgeschiedenis. Daardoor kunnen salsa docenten hun cursisten niet (meer) inspireren. Deze salseros en salseras kiezen steeds vaker om iets nieuws te gaan doen, zoals Kizomba dansen.

Ik moet eerlijkheidshalve vermelden dat de meeste salsadansers niet echt geïnteresseerd zijn in de dansgeschiedenis. Mijn 'Interactieve Afro Latin Dansgeschiedenis Bootcamp' verkoopt voor geen meter! 

2. Weinig kennis over wat de salsa dansers en danseressen echt willen en nodig hebben. Na jarenlange discussies op verschillende salsa fora ben ik tot de conclusie gekomen dat salsadansers en danseressen voornamelijk willen stralen op de dansvloer. Daarom worden er aparte workshops en bootcamps gegeven in allerlei aspecten van salsa dansen zoals Ladies & Menstyling, Footwork (Pachanga!), Dips & Tricks en Musicality. 

3. De economische crisis, waardoor dansscholen steeds minder willen samenwerken en voornamelijk bezig zijn om mee te gaan met de nieuwste hypes. Daardoor scholen salsa dansdocenten zich in een korte tijd om tot bachata en kizomba docenten, waardoor de kwaliteit van hun salsa zienderogen achteruitgaat.

 

Stilstand = Achteruitgang!

 

De salsa 'Master Series' is bedacht om de eerste twee redenen op te lossen. Voor het oplossen van de derde reden ben ik met een speciale werkgroep bezig waar jullie veel van gaan horen in de nabije toekomst :)

Aangezien ik best lang in de salsa dans scene meega heb ik veel (oude) videomateriaal van (inter)nationale salsa dansdocenten & performers die het moderne salsa (van zowel LA Style Salsa on1 als New York Mambo on2) hebben uitgevonden en ontwikkeld. En Kokonoches heeft een videoscherm waardoor ik beelden aan mijn cursisten kan laten zien. Toestemming wordt - indien nodig - aan de desbetreffende artiesten gevraagd. Zo was Edie - The Salsa Freak - laaiend enthousiast over het concept (ze wil zelfs een webinar houden), en vond Claudio Gomez het een hele grote eer. 

DJ Willy vond het ontzettend goed dat ik ook iets doe om de algemene kennis van de muziek te vergroten. Ik heb hem verteld dat ik in het kader van Musicality alleen 1 nummer van een salsa artiest gebruik per les. Daardoor leren de cursisten deze muzikale artiesten ook kennen. Nucita heeft een Facebook pagina gemaakt waarop niet alleen de films van de danscombinaties staat, maar ook de links naar de videoclips van de nummers die ze hebben gehoord. En ze krijgen ook leesmateriaal, zoals de geschiedenis van 'Salsa Rechts Voor'.      

Op 28 januari 2014 hebben Sunniva en ik de eerste dansles gegeven aan de 'Salsa Masters 1' cursisten. Ik werk om de week met Sunniva en Dianne. 

De cursisten vinden het geweldig!

Sindsdien kreeg Nucita steeds meer inschrijvingen, waardoor mensen nog in het midden van het dansseizoen besloten om toch aan de cursus deel te nemen. Mede door deze succes besloot Nucita om een hele serie van deze danslessen in het leven te roepen. 

Vanavond - vrijdag april 2014 - geef ik een gratis salsa 'Masters Series' workshop in Kokonoches, Smedestraat 35 in Haarlem. Dit doen we als promotie voor de vervolgcursus 'Masters 2' cursus (op de dinsdagavonden) en voor een nieuwe 'Master 1' groep (op de vrijdagavonden). 

 

Ga jij dit nieuwe avontuur met ons aan? Dan zien we je graag vanavond om 20.00 uur in Koko.

 

Que Viva La Salsa! 

 

www.salsaopklompen.nl       

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Your Social Salsa Community! to add comments!

Join Your Social Salsa Community!

Blog Topics by Tags

Monthly Archives