Heb je nieuwe dansvoornemens voor 2015? Zit je midden in het dansseizoen of ga je met een nieuwe danscursus beginnen? Dan kunnen de volgende tips je helpen om je mooie dansdoelen zonder stress voor elkaar te krijgen.

Stel jezelf realistische doelen voor

Denk eens even mee. Is je ultieme doel heel erg goed worden in salsa, bachata, kizomba of zouk dansen? Dan is het handig om te weten dat je (bijna) elk doel die je jezelf stelt kunt bereiken afhankelijk van hoeveel tijd, energie en geld je daarin wilt investeren. Is dansen voor jou een hobby, of is het ‘a way of life’? Als afro-latin dansen voor jou een mooie tijdverdrijf is, dan hoef je minder moeite voor te doen. Het gevolg daarvan is wel dat je het niet erg zou moeten vinden om een dansniveau desnoods meerdere keren te herhalen. Maar als dansen een levenswijze voor jou is, en je dus na elk dansseizoen op een hoger niveau wilt dansen, dan is het  verstandig om iets meer te ondernemen dan 1 keer per week 1 uur te lessen.   

Check deze clip van sociaal salsadansen door Randolph Salsa Royale (https://salsa.latinnet.nl/organisaties/salsa-royale-utrecht-706.php)!

https://www.youtube.com/watch?v=RKFrgVwYP8g

Oefen, oefen en… oefen!

Het kan zijn dat je nu midden in het dansseizoen zit en door de Kerstvakantie 2 tot 3 weken geen danslessen hebt gehad. Vervelend als je tussendoor niet regelmatig naar dansfeesten bent geweest en/of op de sociale dansvloer hebt gedanst. Dit geldt voornamelijk voor de beginners. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je aan het eind van een les (het maakt niet uit welke) gemiddeld 20% van de informatie die je hebt gekregen onthoudt. Als je daarna niets doet, dan ‘sijpelt’ deze info weg uit je hersens gedurende de week. Hierdoor zou je aan het begin van de daaropvolgende les de lesstof opnieuw moeten leren! Dan ben je naar mijn mening een dief van je eigen portemonnee. En als deze trend zich gedurende de rest van de cursus voortzet loop je snel achter op de rest die wél haar ‘huiswerk’ doet en/of meer talent heeft. 

Hoe kun je deze achterstand snel wegwerken?

Wat je dansdocenten je vertellen is echt waar: je wordt alleen maar beter door HEEL VEEL danskilometers te maken! Daar kom ik in het volgende artikel op terug. Daarnaast kun je je danskwaliteiten FLINK verhogen door:

  1. Privé dansles(sen) te nemen bij je favoriete dansdocenten. Als je dit doet voordat je (weer) met je cursus begint, dan ben je binnen een mum van tijd redelijk ‘up to date’. De kans is groot dat je dan zelfs een beetje voorloopt op de rest. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor jouw medecursisten :)

  2. Het geleerde thuis te oefenen. Investeer elke dag minimaal 15 minuten om alles te herhalen wat je tot nu toe geleerd hebt. Ben je alleen? Dan biedt de ‘invisible dancepartner’ uitkomst.

  3. Af te spreken met de danspartner(s) uit je groep om minimaal 1 keer samen te oefenen voordat de cursus (weer) van start gaat. Ook leuk voor de sociale binding binnen de groep.

  4. De danstermen te kennen die tijdens de danslessen gebruikt worden. De ‘Cross Body Lead’ (bij salsa), de ‘solchinho’ (bij zouk), de ‘marca paso’ (bij kizomba) en de ‘cuadra(d)o’ (bij bachata) zijn allemaal namen van basis partnering danstechnieken. Hoe meer danstermen je kent, des te makkelijker wordt het om danspatronen te onthouden. Je kunt ze daardoor ook sneller reproduceren én de danstechnieken in andere volgorden combineren.

Enkele oefenmogelijkheden van Club Fiera

De cursisten van www.clubfiera.com hebben diverse mogelijkheden om hun dansvoornemens van 2015 helemaal waar te maken. Zo hebben ze onbeperkt toegang tot al het gegeven lesmateriaal  door de video’s die ze zelf maken van de danslessen en op hun besloten Facebookgroepen plaatsen. Ook kunnen de cursisten – en alle dansers van buiten de dansschool wat dat betreft – naar de gratis (!) oefenavonden gaan in Kokonoches Latincafé (https://www.facebook.com/kokonoches?fref=ts). Op de dinsdag- en donderdagavonden vanaf 22.00 uur, en op de vrijdagavonden vanaf 22.30 uur, kun je aldaar je laatste salsa, bachata, kizomba en zouk dansmoves samen met andere ‘diehards’ in een ontspannen en knusse sfeer toepassen. Ik ben daar zelf aanwezig om (dans) tips te geven aan degenen die daar behoefte aan hebben.

Geniet van dit grappige sociaal salsa dansen van Vanessa Mambi (www.vipdance.nl) samen met ondergetekende (https://www.facebook.com/sederick.short). Tegen het einde van de clip zie je de reacties van o.a. Nucita van Club Fiera.

https://www.youtube.com/watch?v=LJAet4H3SRk

Dus: zie ik jou binnenkort? Tot dan!

Gelukkig Nieuw Dansjaar 2015 en de groetjes van de salsaklompjes,

Sederick

 

   

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Your Social Salsa Community! to add comments!

Join Your Social Salsa Community!

Blog Topics by Tags

Monthly Archives