your Salsa Community!

voor iedereen met een passie voor de Salsa & Latin cultuur

(Origineel geschreven door mij op 20 februari 2009)

Wat is dat nou precies met Salsa?

Wat gebeurd er met mensen, die als doodnormale burgerlui beginnen met deze dans, dat ze dusdanig veranderen dat niemand van hun vroegere vriendenkring ze nog begrijpt.

Hoe komt het dat ze als een stel verslaafde junkies hun hele leven aanpassen aan hun verslaving en er alles aan doen om hun dagelijkse dosis te krijgen?

Wat veroorzaakt dat Salsavirus en laat het zo diep in het bloed, hart en ziel van de getroffene wortelen? Is het de muziek? Zijn het de pasjes? Is het de kleding? Zijn het de feesten? Is het de passie die er op de dansvloer tijdens 1 nummer is tussen de danspartners? Is het de sfeer onderling tussen de dansers? Is het een combinatie?

Wat begint als leuke hobby om er gezellig bij te doen krijgt een heel andere invulling: Op een bepaald moment is het niet langer gewoon alleen maar iets leuks om er bij te doen, het veranderd in een passie…
Het is niet meer iets dat je er bij doet, maar iets dat alles heeft over genomen, het wordt een manier van leven: ‘ a way of life’. De wereld is omgedraaid en Salsa staat centraal, alles dat erom heen is, dat is hetgeen geworden dat erbij gedaan wordt (als daar nog tijd voor is).

De dingen die voorheen doodnormaal waren zijn ineens niet meer zo gewoon voor deze verslaafden en voor de achterblijvers die niet zijn getroffen door deze Salsaverslaving is dit vaak onbegrijpelijk.

Zo zat je vroeger nog aan de bar met deze mensen om te kijken wie er die avond het meeste bier kon drinken. Tegenwoordig heb je geen tijd meer om aan de bar te zitten. Alle actie is op de dansvloer, dat is de plek waar het allemaal gebeurt. De bar is een plek waar je heen gaat als je echt dorst hebt en vocht nodig hebt. En als je dan als iets haalt bij de bar dan is het spa blauw of een frisdrankje. Wie drinkt er nou bier? De alcohol gaat in je benen zitten en dan kun je niet meer dansen!

Wat er gisteren op TV was? Lekker interessant… Je was aan het dansen! Welke serie of film er op welke zender was weet je echt niet meer. Je kunt wel precies vertellen bij welke locaties in de stad je op welke dag en tijdstip terecht kunt om te dansen en weet precies welke stijl Salsa er daar gedanst wordt.

In de auto wordt de radio niet meer aangedaan. De muziek van 538 of Q-Music spreekt je niet meer aan en er wordt toch veel te veel tussendoor gekletst. Uit de luidsprekers knalt het geluid vanaf de CD of mp3 met de beste Salsa en Mambo nummers. Wanneer een nietsvermoedende passagier vraagt of je geen andere muziek hebt is je eerste verbaasde reactie dat er toch af en toe een bachata en een merengue nummer tussen zit… Wanneer daarop de opmerking volgt dat het allemaal hetzelfde klinkt vraag je jezelf af waar de eerste stopplaats is waar je deze persoon kunt laten uitstappen…

Gewoon kleding kopen omdat het er leuk uitziet? Natuurlijk niet! Alles wat je koopt wordt eerst getest… Is het Salsa-proof? Kun je wel goed bewegen in die broek? Zit dat hemd niet te strak? Nog belangrijker dan de vraag of die nieuwe schoenen lekker lopen is de vraag of dat je er wel goed op kunt spinnen…

Was je vroeger nog te gierig om meer dan 29 euro uit te geven voor een paar schoenen bij de Bristol, nu koop je dure dansschoenen alsof het een rolletje pepermunt is, als ze maar lekker zitten en je er op kunt draaien!

Mensen om je heen kennen je niet meer bij je echte naam, maar kennen alleen de naam die je in je mailadres gebruikt, op vriendensites en op Salsa forums. Het begint met vrijwel altijd met Salsa… SalsaKing, SalsaBoy, SalsaChica, SalsaLover, SalsaGeek, SalsaJunk, of is een combinatie van het woord Salsa met je eigen voornaam.

In alles dat geluid maakt wordt een beat herkend en moet bewogen worden. Het geluid dat het pompstation maakt tijdens het tanken lijkt verdacht veel op een clave patroon en als je daar toch staat, waarom zou je er dan niet op bewegen? Bij de bakker haalt de dame het hele bruin door de broodsnijder en het geluid dat het apparaat maakt, zorgt er voor dat jouw knieën gaan bewegen…

Algebra lijkt overbodig geworden: verder tellen dan tot 7 is niet nodig en het getal 4 kun je zo wie zo over slaan…

Mensen om je heen zeggen dat je goed danst, nee, geweldig zelfs!
Maar voor je zelf ben je er nog lang niet: Je blijft een onverzadigbare honger houden naar meer… Meer figuren, meer stijl, meer flow, meer isolaties, meer musicality, meer… meer… meer… Like a true junkie.

Iedere les wil je weer nieuwe dingen bij leren en oude dingen verbeteren en nog verder verbeteren. Kosten noch moeite worden gespaard: je eet liever een week droog brood dan dat je jouw wekelijkse lessen zou moeten missen. Tijdens de lessen geef je jouw hele hart en ziel en ga je door tot je energie echt op is en je jouw laatste zucht uitblaast. Als een marathonloper die zichzelf over de eindstreep heen sleept voel je het genot van je overwinning en je dagelijkse trip.

Soms is het een soort zelfkastijding. No pain, No gain! Wanneer je beter en sneller wilt worden, dan gaat dat niet van zelf! En er is nog nooit iemand doodgegaan van spierpijn toch?

Er is geen feest dat je mag missen! Een avond zonder je Salsa fix is rampzalig! Al is het maar een uurtje les dat je volgt op een dag om je honger en lust naar Salsa te stillen. Het mooiste is nog om ieder congres en festival dat er is te bezoeken en met de workshops mee te doen, maar waar vind je een sponsor?

Het maakt eigenlijk niet uit waar je danst, als je maar kunt dansen. De muziek raakt je op een dusdanige manier dat je niet stil kunt blijven staan. Het ritme van de muziek pakt je en beroerd je. Het moet het ritme wel zijn… De goede teksten in de liedjes kunnen het niet zijn: no hablo espagnol, dus je begrijpt geen woord van wat er gezongen wordt. Of is het misschien de manier waarop het gezongen wordt; het stemgeluid, de intonatie? Zouden de instrumenten het doen? Hoewel je van de instrumenten apart niet vrolijk wordt; alleen de continue klank van een koebel wordt je ook niet vrolijk zijn. Is het de mix? De grote saus die ontstaat als dit alles bij elkaar gegooid wordt om een heerlijk geheel te krijgen?

Zoals bij iedere saus (Salsa in het Spaans), is het uiteindelijk niet belangrijk wat het geheel zo heerlijk maakt maar is het de uiteindelijke Salsa die iedereen verrukkelijk vindt...

Heb jij dit stuk gelezen en is het een feest der herkenning? Dan ben jij ook één van de vele Salsa verslaafden die we in dit land hebben! Niet getreurd, het worden er steeds meer dus het kan alleen nog maar gezelliger worden ;-)

Viva la vida Salsa!

Redouan Salsalover

Views: 202

Comment

You need to be a member of your Salsa Community! to add comments!

Join your Salsa Community!

Comment by Sederick Alfredo Franklin SHORT on March 7, 2014 at 1:12am

Dank je Redouan! Je hebt de 'salsa virus' uitstekend verwoord :)

Comment by Minou on September 9, 2011 at 10:45pm
Excuus ik bedoel natuurlijk Redouan *bloos*
Comment by Minou on September 9, 2011 at 10:38pm
Hallo Frans, Wat een ontzettend leuk verhaal enne....Ja er zitten behoorlijk wat herkenbare stukken in ;)
Comment by Frans on September 9, 2011 at 9:02pm

Hee Redouan,

 

Lees net je verhaal met heel veel herkenning en heb hier de grootse  lol.

Beter als dit heb ik het nog nooit gelezen.

Als iemand nog eens vraagt wat is er nou zou leuk aan Salsa  ( ja dat komt voor LOL)

dan laat ik ze dit verhaal lezen.

 

Groet,

FranSalsa Amsterdam

Comment by Conny van Klink on March 10, 2011 at 6:27pm

100 % mee eens

Eindelijk iemand die hetzelfde meemaakt en het zo mooi onder woorden brengt. Het lijkt zo wel een roman hahahah

Moet ook altijd uitleggen dat ik er wel oerollands uitzie maar dat ik van binnen meer op een latino lijk. Mijn reguliere omgeving snapt er ook helemaal niets van hahahha

Ik zeg altijd maar dat ik afwijkende genen heb.

Leuk zo'n feest van herkenning.

Groet

Conny

 

Comment by Robert van der Salm on January 22, 2011 at 3:44pm
Hey we hebben onze eerste salsa columnist! Leuk stuk Redouan:-)
Comment by Leonne on January 21, 2011 at 12:30am

Yes, I just love to dance!

Enjoy!

SalsaClubOnline is Sponsered by Casa de Karen

Casa de Karen

PARTNERS

PRESS PLAY FOR MUSICA from salsaradioamsterdam.nl

Photos

  • Add Photos
  • View All

© 2020   Created by Karen Beerends.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service