your Salsa Community!

voor iedereen met een passie voor de Salsa & Latin cultuur

Ik ben in de jaren '80 op Curacao met Merengue Show begonnen. Wij tieners dansten Merengue in showgroepen, we hadden Merengue danswedstrijden, en het is zelfs zo dat sommige grote salsa dansdocenten zoals Marlon van Salsipuedes ook met merengue Show zijn begonnen. Ik klaag dus altijd als salsadansers en danseressen klagen dat zij Merengue 'saai' vinden. Ik zeg dan altijd: 'Dat komt omdat jullie dansdocenten geen echte Merengue dansen kennen'. Evie heeft me heel lang gevraagd wanneer we EINDELIJK een Merengue Show samen gaan maken. Ik vond het een goed idee, maar er kwam altijd iets tussen. Of ik kon net die ene nummer niet vinden die mij genoeg inspireerde, of we waren met andere dingen bezig die op dat moment een grotere prioriteit hadden.

Maar toen..

De DJ's van Ritmo Caliente hadden ons gevraagd om weer op hun feest te gaan optreden. We hadden genoeg salsa danschoreografieen voor onszelf gemaakt, maar we hebben ze allemaal al een keer bij hun gedanst. En we zijn nu met verschillende salsa danschoreografieen voor verschillende demoteams bezig. Genoeg salsa aan ons hoofd. Dus toen zei Evie: 'Dit lijkt me nou een geschikte moment om een Merengue Show voor ons te maken'. Doordat we echt flink met de verbouwing van onze nieuwe danslocatie bezig met waren, waren we elke dag ontzettend moe. Tussendoor moesten we ook dansworkshops en trainingen geven. En ik kon maar geen geschikte nummer vinden. En daar kwam nog bij dat Michael Jackson ineens stierf. Onze oude Michael Jackson meets Salsa show was daardoor hardstikke in trek. Maar we zouden elke keer met iets nieuws komen bij de feesten van Ritmo Caliente. En we moesten zaterdagavond op het salsafeest in De President optreden. Ik dacht: weet je wat? We gaan 'Back to the Roots'. En zo heb ik het nummer 'Soy un Hombre Divertido' (= ik ben een Vrolijke Man ) van Wilfrido Vargaz her-ontdekt. Dat was dinsdagavond. Woensdag was een drukke dag. En ik moest s'avonds een demotraining geven in Ijmuiden: die choreografie moest ook af. Evie en ik zijn donderdag met onze Merengue Show choreografie begonnen. Wij hebben er niet veel kunnen doen, want donderdagavond hadden we vergadering en training met Salsapunt Dance Company. Vrijdag hebben we iets meer aan de choreografie kunnen werken. Evie had een paar witte maskers een paar jaar geleden in Amsterdam gekocht. Zij dacht: 'He, volgens mij heb ik die nog in de kast liggen'. Er was 1 hoed over van SDC en ik had ook dezelfde zwarte hoed. Zaterdag vroeg in de ochtend hebben wij de de rest van de kostuums gekocht. We hebben van 11.00 t/m 15.00 uur priveles gegeven aan Hans en Martine. Ze zijn een salsa dans show aan het voorbereiden waarvan Evie en ik de choreografie samen hebben bedacht. Daarna zijn we onze eigen choreografie verder gaan afmaken. We waren rond 18.30 uur klaar. Om iets over twaalven stonden wij klaar om op te treden. En dit is het resultaat. We moeten het nog perfectioneren, maar dit was een goed begin!

http://www.youtube.com/watch?v=aOTamYRWQrg

Groetjes van de salsaklompjes,

:D

Views: 86

Comment

You need to be a member of your Salsa Community! to add comments!

Join your Salsa Community!

Comment by K-risma on September 21, 2009 at 9:22am
Ik wordt er verlegen van Short!
Comment by Sederick Alfredo Franklin SHORT on July 28, 2009 at 1:54pm
Aan het begin van Merengue Show (rond de eerste helft van de jaren '80) werd er voornamelijk los van elkaar gedanst. En Merengue Show werd voornamelijk door jongens gedanst. Want de lead en koorzangers die de pasjes deden waren voornamelijk mannen. De Antilliaanse Folkloristische dansgroepen die tot Merengue Show groepen werden omgetoverd hadden voornamelijk jonge danseressen als leden. Maar de choreografen waren meestal mannen. Dus de eerste Merengue Showgroepen dansten amper parendans. Maar deze nieuwe dansvorm begon ook te evolueren. De choreografen begonnen sporadisch met partnerdans te experimenteren. En men probeerde (met succes) gelijke aantal jongens en meisjes in de groepen te krijgen. Dit gebeurde rond de helft van de jaren '80. Er ontstonden heuse Merengue Danswedstrijden met een goede mix van solo en partnerdans. Er was 1 groep die de beste was: Grupo Zjeitu. Er was 1 danspaar die de allerbeste was: Dany & Melissa. En er was 1 jongen die ZO goed was, dat hij eigenlijk in een andere categorie paste. Zijn naam: Marlon Suart, 1 van de huidige directeuren van Salsipuedes Dance Company Nederland.

:D

Onze show 'Un Merengue Divertido' heeft ook een stukje partnerdans erin verwerkt. En als je goed kijkt dan zie je dat Evie en ik ook snel van dansrol wisselen. Ik begin als volger en eindig als leider. Ik heb een ander filmpje gevonden van Merengue Show met een beetje partnerdans erin, maar met voornamelijk veel 'shines' en spel..Op een gegeven moment besloot Wilfrido Vargaz (toendertijd de absolute Koning van de Merengue, en net voor de opkomst van Juan Luis Guerra) om een Merengue Band van alleen dames op te richten. Dat werd 'Las Chicas del Can'. Dit had als logische gevolg dat er steeds meer meiden Merengue Showgroepen ontstonden. Tegelijkertijd werden Hip Hop, Electric Boogie en Breakdance steeds populairder. Veel jongen stapten over op deze dansvormen. Een groot aantal Merengue dansers en danseressen zijn naar Nederland ge-emigreerd (als studenten). Ragga Muffin en Bubbling raakten in de mode, veel van de meisjes die op Curacao achterbleven raakten zwanger, etc. En zo heeft Merengue Show een snelle dood gehad.

Het bijzondere van onze show is dat wij naast het dansen ook omschrijven wat er wordt gezongen. Dus je kunt de songtext redelijk volgen door naar de choreografie te kijken. En er zit een ook beetje Streetdance in verwerkt. Daarnaast is dit lied volgens mij het eerste lied waarmee Grupo Zjeitu ontzettend veel succes mee boekte. Dus is dit ook een ode aan hen en aan die verloren generatie.

De Braziliaanse versie van Merengue Show is Axe.

Als laatste:

Wilfrido Vargaz met 'El Baile del Perro' (= De Dans van de Hond). Niet te verwarren met 'El Perreo' van Reggaeton dansen! ;)Groetjes van de salsaklompjes,

:D

SalsaClubOnline is Sponsered by www.viaDanza.nl

PARTNERS

Blog Posts

Fotografie reis Havana, Cuba 12-19 oktober 2019

Posted by Karen Beerends on September 8, 2019 at 5:30pm

Latin Business

Photos

  • Add Photos
  • View All

© 2020   Created by Karen Beerends.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service