Etiquette in de wereld van de Salsa
Column geschreven door Kim van Santen (maart 2009)

Kim van Santen is mijn naam. Er is mij gevraagd of het mij leuk lijkt om een column te schrijven voor Latin Magazine over onder andere mijn belevenissen en ideeën omtrent Salsa. Zo is het schrijven begonnen. Dit vind ik uiteraard ontzettend leuk aangezien Salsa een vast en verslavend onderdeel is in mijn leven. Inmiddels dans ik elf jaar Salsa.

Na lang nadenken, heb ik besloten om voor deze eerste column de nadruk te leggen op een aantal ‘etiquette’ op zowel de dansvloer als er omheen. Dit is toch wel, naar mijn idee, een veelbesproken onderwerp.


Have fun…

Het is vooral heel belangrijk dat je plezier beleefd op de dansvloer. Hoe groot of hoe klein de ruimte om te dansen ook is of hoeveel mensen er ook op de dansvloer staan. Plezier hebben in wat je doet is het belangrijkste!

Er is alleen één punt! … Als het niet gaat, dan gaat het niet!

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen beschikt over een welontwikkeld incasseringsvermogen, maar als je ziet dat de dansvloer overbeladen is met dansende paren (en iedereen met goede ogen beschikt over de capaciteiten om dat te kunnen waarnemen), laat die spagaat dan even achterwegen. Zo voorkom
je de mogelijkheid dat je alle overige dansers om je heen neerhaalt. Of laat die ‘ladystyling’ zoals het uitsteken van je hand, waardoor je de ogen uitprikt van je buurman of buurvrouw, even voor wat het is en doe iets anders.

Heb plezier, maar nogmaals…als het niet gaat dan gaat het niet! Gewoon een tip!

Speciaal voor de dames…

Ik schrijf dit terwijl ik helse pijnen lijdt aan mijn linkervoet. Oorzaak: een lange naaldhak doorboorde gisterenavond mijn vel tijdens het dansen. Dit is een veelvoorkomend tafereel tijdens het dansen naast het uit handen slaan van drankjes en overgieten van nietsvermoedende en onschuldige toeschouwers langs de kant.

Dames,…laat je leiden door de man, maar het is geen schande om zo nu en dan ook even om je heen te kijken voordat je je vlijmscherpe voetjes op de vloer plaatst. Toch moet ik toegeven dat ik me hier ook schuldig aan maak, dus bij dezen mijn oprechte excuses aan al mijn slachtoffers.

Quieres bailar?...

Officieel is het een ‘etiquette’ dat de heer de dame ten dans vraagt en zij hierop zou mogen weigeren (wat je overigens niet al te vaak moet doen, wil je voorkomen dat de mannen jou nooit meer ten dans komen vragen). Wanneer een dame een heer ten dans vraagt, dan is het echter niet zo gepast om ‘nee’ te zeggen.

Anno 2009 komt het steeds vaker voor dat de dame op de heer afstapt om hem ten dans te vragen. En dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat er helaas nog steeds een taboe heerst onder de mannen als het gaat om dansen.
Ik zal het nog sterker vertellen; het merendeel van de Salsa dansende mannen hebben enorm mannelijke ego’s en eigenschappen, en neigen soms zelfs de kant op te gaan van het heerlijke stereotype macho.

Het aantal dansende mannen neemt toe, maar er is momenteel nog steeds een schaarste en daarom een oproep aan alle mannen: “Kom op mannen! Schudden met die billen op de dansvloer en maak de dames weer blij!”

Speciaal voor de heren…

Ook voor jullie heb ik een kleine (maar een ooh zo nuttige) tip: Wanneer je een dame ten dans vraagt, wees dan iets specifieker in wat je bedoeld. Het is erg verwarrend (lees: uitermate irritant), wanneer je een dame ten dans vraagt op een heerlijk nummer en je begint een waterval aan vragen te stellen aan haar. De ene vrouw zal dit vast ontzettend gezellig vinden (vrouwen houden van praten), maar ‘get the point’ ook wanneer een vrouw kortaf reageert met enkel ‘ja’ en ‘nee’, zonder ook maar één geïnteresseerde wedervraag te stellen.

Kijk dan niet raar op als zij na de zoveelste vraag zegt:
“Wil je nou met mij dansen of wil je me beter leren kennen? Misschien is de bar een betere plek voor je!”

Verslaafd…

Herken jij jezelf in de onderstaande punten?
- Na de eerste kennismaking met de Salsa is er geen einde meer aan gekomen.
- Je danst minimaal één a twee keer per week Salsa (op feestjes of in de les) en als je dat niet doet, dan luister je in ieder geval een aantal keren per week naar Salsa muziek.
- Je kent iedereen uit de Salsascène.
- Je voelt een slecht humeur opkomen als een week voorbij gaat zonder ook maar één Salsa-kenmerk.
- Je zingt elk liedje mee op Salsafeestjes.
- Je hebt een paar dansschoenen aangeschaft speciaal voor Salsa. Of twee paar…of…misschien drie paar.
- Je hebt een tatoeage met ‘Salsa’ op je arm getatoeëerd.

Niet?...Echt niet?


Ik geef het toe…Ik heb zo’n tatoeage….Ik ben gek…Ik ben…VERSLAAFD!

Zijn er één of meer van de bovenstaande punten op jou van toepassing?

Gefeliciteerd! Ook jij bent verslaafd!

www.kimvansanten.nl / www.kimvansanten.hyves.nl

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Your Social Salsa Community! to add comments!

Join Your Social Salsa Community!

Blog Topics by Tags

Monthly Archives