your Salsa Community!

voor iedereen met een passie voor de Salsa & Latin cultuur

Je ziet het steeds vaker gebeuren op de dansvloer. Geweldig!

Een mix van Salsa stylen, Cuban Style, NY- & LA-Style. Het is een hele kunst om deze te combineren, maar ik zie het wel gebeuren dat ook wij hier in Nederland onze eigen style ontwikkelen. Net zoals die ooit zijn ontwikkeld door de naar Los Angeles, New York en niet te vergeten Miami geëmigreerde Cubanen die hun Cubaanse Salsa gemixt hebben met elementen van de Rock & Roll en Jazz.

 

Salsa stijlen

Salsa kent verschillende dansstijlen. Als ‘free style dans’ is salsa nog volop in beweging en blijft zich vernieuwen. Dit is gebaseerd op non-verbale communicatie zoals lichaamstaal, oogcontact en muziek.

 

Santiago de Cuba is de bakermat van de Salsa.

Zo kennen we natuurlijk de Cuban style, ook wel Casino genoemd, LA style, ook wel Puerto Rico style en New York style, ook wel mambo-dancing on two genoemd.

 

Salsa stijlen zijn opgebouwd uit verschillende stappen, verschillende timing van de stappen en beweging op de dansvloer. Zoals; lock, cirkelvormig, bepaalde turns en beweging, houding, dress code, en bijvoorbeeld persoonlijke improvisatie en interpretatie.

Dit laatste is wat mij betreft de sleutel voor de NL-Style. Ben zelf dol op Mambo en Timba elementen.

Hoe zou jij Salsa NL-Style omschrijven?

Is Nederland klaar voor haar eigen Salsa Style?

 

Ik daag je uit!

See you at the dancefloor.

Leonna

Weergaven: 248

Bijlagen:

Berichten in deze discussie

Ik zie dat deze discussie al zou lopen sinds maart 2011, dus ik ben wel er laat helaas zie ik geen andere  commentaren  , jammer !

want het is een leuk en nuttig thema om over na te denken.

ten eerste omdat de NLers als ze van blanke afkomst zijn heel erg keurig willen dansen en dus niet echt gaat 'spelen'. En deze oproep dat juist stimuleert.

Dat spelen is namelijk wel een vereiste als je wat nieuws wil ontwikkelen.

Het punt is, je danst samen, (als het goed is) 

de man geeft aan , de vrouw moet het verstaan.

Nou ben ik zelf erg van het 'uitvinden' en ik begin wel eens een vorm en ga improviseren , niet altijd gelukt dit ,maar soms kom je op mooie combinaties . je partner moet dat dan wel zien zitten. En daar knelt wel eens de schoen, en dat begrijp ik ook wel, maar het is een bepaalde stijfheid in opvatting die me vaak opvalt.

bon,... dat is de reden waarom ik zelf soms op de rem trap. 

Mijn Antilliaanse dans partner is echter weer super geschikt om wat mee uit te proberen. Antillianen en Surinamers zijn in ons land de groep die als eerste salsa dansden .En het is net of ze het niet meer hoeven te leren en daardoor wat meer relaxed zijn met hoe de dans verloopt

Ik merk dat met hun dansen ook de meeste lol is , of beter gezegd je praat tegen elkaar met de dans bewegingen.

dan communiceren via de dans is een  elementair deel van de dans , natuurlijk zijn de patronen die we leren op de dans schools het uitgangspunt om elkaar te kunnen verstaan maar , mooier zou zijn als je die niet echt nodig hebt.

je zou dan ook salsa moeten leren op een andere manier, b.v. volgen en leiden zonder hou vast van een vorm, of ritme gevoel zonder "man moet op 1 met links voor enz" of 2 bij mambo .

Ik heb geen idee of dat kan maar tot nu toe heb ik geen school ontdekt die dat uitprobeert. het gebeurt echter wel op dans opleidingen of dans stijlen zoals contact of improvisatie of modern.

Af en toe kom je op de dans vloer iemand tegen die een eigen stijl heeft ontwikkeld, ik ken William (helaas geen achternaam) hij verscheen veel bij perron 3a en had een draaiende stijl , gelijk Cubaans om elkaar heen maar niet het stapjes werk , de basis was LA hij had het wel eens over dat hij schatplichtig was aan Super Mario. Hij had ook veel ideeën over hoe je zou moeten onderwijzen.Helaas zie ik hem niet meer . De vrouwen verdrongen zich om met hem te mogen dansen, en dat is een goede indicator.Een andere Hollander die combineert is Cederik; beter bekent als de Antilliaan op klompen , (en geen, gebonk!) een combinatie tussen LA, Cubaans met een flinke dosis ADHD ;) erg leuk.

In de Bachata gebeurt veel meer menging en je herkend het onmiddellijk. 

Persoonlijk combineer ik als het mag en kan LA met Cubaans on 1 ,helaas ik kan geen mambo, vind het wel erg mooi.

Copa's  & Titanic zijn mooi om dat ze het gedraai even breken, improvisatiesCubaanse handwerk is ook adembenemend als  er even een kluwen ontstaat en je er lachend niet uit komt, de improvisaties bij Cubaans zijn veel vrijer en expressiever dan de vaak plicht matige LA stapjes . 

Maar dat is geen NL stijl..toch...misschien moet Cederik ons allemaal aan de klompen krijgen, dan hebben we een echte NL stijl 

Of we beginnen een clubje die nieuwe vormen gaat introduceren die we zelf uitvinden

Dan zijn nu de 1ste 2 stappen gezet! ;-)

Erik, dan zie ik je donderdag of zeker binnenkort op de dansvloer en gaan van start met die NL Style.

 

Ben sinds deze week voor het eerst op deze site. Erg jammer dat er nauwelijks gereageerd is behoudens de leuke bijdrage van Erik. Ik dans zelf alweer een paar jaren La en Mambo. Begon echter met Cubaans. Veel gedanst, ook op congressen en geef al een aantal jaren les.

Eigenlijk heeft Erik het al aardig verwoord; Nederland is nog lang niet zover een eigen stijl te ontwikkelen.

Waarom?
Om een eigen stijl te ontwikkelen heb je eerst een goede basis nodig, dermate dat je ook makkelijk kunt improviseren. Over het algemeen zijn mannen daar wel in geïnteresseerd, maar je hebt er wel een partner bij nodig om tot nieuwe inzichten cq combinaties te komen. En precies daar wringt het.

De gemiddelde vrouw is hier niet voor te vinden. Doodsimpel een dansje maken en dan nog het liefst in vaste bekende patronen is haar al gek genoeg. Als je een vrouw al tijdens het dansen loslaat raakt ze in paniek en dat wil je ook niet hebben. Kortom, zo voorspelbaar mogelijk dansen geeft de vrouw een veilig en comfortabel gevoel. Het liefst zou je de lijnen vooraf moeten sms'n zodat ze is gerustgesteld. Veel vrouwen hebben er ook een handje van vooraf te roepen "ik wil graag met je dansen maar ben niet zo goed als jij hoor!" Eigenlijk zit hier alles in wat ik probeer uit te leggen.

Als man ben je hierdoor al dermate afgeremd om maar niet te spreken van afgeschrikt dat je elke vorm van experimenteren wel uit je hoofd laat. Dus veilig en vertrouwd op het niveau van de dame dansen is het devies.

Experimenteren doe ik overigens vaak wel want ik ben het type van de uitdaging en veel creativiteit, maar het blijft beperkt tot goede kennissen bij wie ik niets fout kan doen. Helaas, Nederland is hier nog ver vandaan en vrees dat het ook nooit zal komen.

Ik wil er overigens wel even bij vermelden dat ik evengoed veel plezier beleef in modus veilig dansen. Maar het onbekende of zelfs gestuntel op de vloer kan ik ook erg spannend vinden. Bijv. dansen met iemand die nauwelijks maat kan houden of een ingewikkelde eigen stijl of manier van bewegen heeft. Haar code ontcijferen kan mij weer een geweldige kick geven. In haar cadans of flow te komen om uiteindelijk saampjes vloeiend in de muziek op te gaan. Geweldig! Helaas zegt zo'n vrouw achteraf wel eens toch weer, "sorry dat het niet zo goed ging hoor".

Nou, we zaten dus kennelijk dan toch niet op dezelfde golflengte..... zucht.

 

Ps
je begrijpt dat ik niet generaliserend wil overkomen. Ik spreek uit ervaring en geef mijn mening, maar hou er rekening mee dat ik gewoon een pechvogel ben. Het geheel dus onder voorbehoud.

 

ha..geweldig !

misschien moeten we maar eens een T-shirt maken met de tekst:

"ik Improvoceer " of  "improvoceren ? " 

met op de achterkant   "en, beviel het ?"

of     

 provoceer 

improvisatie

ach het maakt wat los ;)

groet

erik

haha "Ik improvoceer" vind ik wel een goeie.

En dan maar hopen dat ze hier de lol van inzien!  Wel kreukvrije shirtjes en natuurlijk aan de voorkant anders werkt ie niet.

Dames, we zijn aan het dollen hoor. Willen echt niet denigrerend zijn. Gewoon fun.

 

Ik hoop dat dames willen reageren.

gr

Guno

 

Erik en Guno; jullie zijn mijn nieuwe danspartners!!!

Dit is nou de rede waarom ik deze discussie ben beginnen.

 

Heerlijk!!! AGUA!!!

Ik ga zo'n T-sirt laten maken ;-)

 

hé hallo zeg ik was op de info weekeind van globel dance lab een nieuwe plek zie de parool recensie op deze site

daar hadden ze het juist over nieuwe initiatieven die ze hopen dat er zouden ontstaan in hun lab. Ik ben toch nog er mee door gegaan in mijn hoofd. en in Seattle is er een dans vorm (dus niet NY zo als ik eerder schreef) ik kan de naam van de man ook achter halen, het is ook nog een combi met blues dansen iets waar ik nog nooit van had gehoord. maar er is een jongen die er meer van af weet. ik ga het uitzoeken.hoe dan ook uit zijn verhalen die ik hoorde in het lab begreep ik dat het toch een initiatief is van maar een paar mensen. kijk dat is interessant, dat betekent dat zouden wij dus ook kunnen.Nou ben ik helaas niet zo geweldige danser, maar creatief ben ik zeker ;). Ik dacht dat het geweldig zou zijn als je een dans vorm zou kunnen ontwikkelen die let op A niet vast staat op een tel, meer zo als tango of contact of dat blues je danst op de muziek, niet op een specifieke tel, dan zouden dus on2 on 1 on 3 of contra temp maakt niet uit er mee uit de voeten kunnen. Verder dacht ik zou het mooi zijn als je het op alle soorten muziek kan dansen.Je past het dan aan aan de snelheid of karakter van de muziek. Wat denken jullie is zo iet mogelijk ?? ook mooi zou zijn als het leiden b.v. wisselend niet alleen de man maar soms neemt de vrouw het over dan word het meer een spel tussen de partners. Ik doe dat altijd met mijn Antilliaanse dans partner, en correctie zij pakt me af en toe en leid dan , we liggen dan altijd in een deuk.

FEELof Feel-it,  Sentir  of Siento que  je moet het voelen je moet interpreteren niet een patroon leren maar een patroon vormgeven

wie weet zou je een aantal disciplines bij elkaar kunnen zetten en wat gaan knutselen 

of we doen een soort avond waarop we drie DJ nemen die razend snel de muziek afwisselen , waarbij de overgang abrupt of juist mooi in elkaar over gaat als een battle of Jam session als dan de dansers ook daar op moeten in haken omdat de muziek springt krijg je een enorme lol

Ja dat is een leuk idee !! moeten  we doen

stel je voor stukje Forro en een te gekke cut of fade of mix  naar Cubaans percussie en door glijden naar een zouk lijn dan een jump of intermezzo bachata 

zou toch te gek zijn een NL dans/ muziek stijl 

ja dat kan heel grappig werken

gewoon in het klein proberen met goed dansers en Dj die dat ook leuk vinden

alle dans stijlen moeten aanwezig zijn

die de een grove het mooist pakt als dans paar krijgt een applaus en de anderen gaan daar op in door of het na te doen of een parodie

Jaja Erik, ik ga met je mee.... mooi!

hoi leuk

ik heb Jeanine Theunissen ,(zij is van Globel dance lab ) gemaild en haar gevraagt ook deze discussie even te lezen

in de hoop dat zij er wat mee kan . jeanine@globaldancelab.nl

http://www.globaldancelab.nl/overons.php 

even afwachten wat ze inbrengt . ondertussen kunnen  we wat  rond vragen aan wat Dj en wat goede dansers om het eens te proberen, misschien is het een werkende formule , het moet wel werken he ;)

bij een  sabrosso avond in lokaal 100 was een DJ die erg leuk draaide, mooi spul je kon niet stil blijven staan, het viel echt op niet het gewone werk, ik weet zijn naam niet, het was een van de bandleden.

Ik zal ook José een vragen of hij mee wil doen. Margerita van Soy Cuba is er net mee opgehouden na 15 jaar , jammer daar waren goede dansers cuba stijl hoger niveau dan bij José, dus ik moet me even weer opnieuw orienteren,

je moet wel dansers hebben die zo iets leuk vinden en ook verschillende dingen aan kunnen lijkt me

Wie van de Mambo dansers zou zo iet leuk vinden Poul Baarn ?? die is verdomt goed ! kan geweldig hip hop en danst heel informeel en speels 

http://paulbaarn.nl/  als je zijn site leest is het wel de man om ook mee te betrekken lees het maar.

wat denk jij ?? pardon jullie ;) 

Gaan we binnenkort nog wat Improvoceren?

RSS

SalsaClubOnline is Sponsered by Casa de Karen

Casa de Karen

PARTNERS

PRESS PLAY FOR MUSICA from salsaradioamsterdam.nl

Photos

  • Add Photos
  • View All

© 2020   Created by Karen Beerends.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service